Ανακοινώθηκαν σήμερα τα οικονομικά αποτελέσματα του ΟΠΑΠ για τη χρήση του 2014. Με απλά λόγια, πόσα χρήματα έπαιξε ο κόσμος στα τυχερά παιχνίδια των πρακτορείων του και online (γέλια), και πόσα εξ αυτών κατέληξαν στα ταμεία του μετά την επιστροφή των κερδών. Στο Δελτίο Τύπου της εταιρίας είναι εμφανής ο ενθουσιασμός για τα καλά αποτελέσματα και την κατά 14,8% αύξηση των πωλήσεων (δηλαδή, του τζίρου) σε ετήσια βάση, «παρά το δυσχερές οικονομικό περιβάλλον». Ας προσπαθήσουμε να μετριάσουμε αυτόν τον ενθουσιασμό.
Καταρχήν, ας δούμε τα δεδομένα στον παρακάτω συγκεντρωτικό πίνακα.
Μας ενδιαφέρει η πρώτη και η δεύτερη γραμμή τουλάχιστον σε πρώτη φάση. Οι παίκτες λοιπόν, ο κόσμος που επισκέφθηκε τα πρακτορεία του ΟΠΑΠ, τζόγαρε 4,26 δισεκατομμύρια ευρώ το 2014 έναντι 3,71 το 2013. Η αύξηση αυτή (14,8%) οφείλεται, όπως πολύ σωστά επισημαίνεται στο Δελτίο Τύπου, «κυρίως λόγω της επιτυχημένης πορείας των Ελληνικών Λαχείων και της σημαντικής αύξησης του ΠΑΜΕ ΣΤΟΙΧΗΜΑ».
Ακριβώς. Στα Ελληνικά Λαχεία. Ας δούμε τη σχετική εικόνα από την ανακοίνωση της εταιρίας.
Καταρχήν, ας δούμε τα δεδομένα στον παρακάτω συγκεντρωτικό πίνακα.
Ακριβώς. Στα Ελληνικά Λαχεία. Ας δούμε τη σχετική εικόνα από την ανακοίνωση της εταιρίας.
Τα κέρδη από τα Ελληνικά Λαχεία απουσιάζουν από τα έσοδα/πωλήσεις του 2013. Πολύ απλά γιατί μόλις πέρσι υπογράφτηκε η 12-ετής σύμβαση μεταξύ των δύο εταιριών (Intralot και Scientific Games οι δύο άλλοι εταίροι). Το πρώτο της προϊόν ήταν, ποιο άλλο, το πολυδιαφημιζόμενο ΣΚΡΑΤΣ.
Οπότε, αμέσως αμέσως, 292 εκατ. ευρώ προστέθηκαν στις πωλήσεις του ΟΠΑΠ για φέτος εξαιτίας της αξιοποίησης της σύμβασης αυτής. Αλήθεια, πριν τον ΟΠΑΠ, εσείς αγοράζατε λαχεία; Κυκλοφορούσαν;
Ας πούμε ότι έχω εγώ μια εταιρία και υπογράφω μια σύμβαση (ή εξαγοράζω) με μια άλλη μικρότερη. Τα έσοδα εκείνης της εταιρίας εμφανίζονται πλέον στα δικά μου έσοδα. Φυσικά, τα έσοδά μου θα εμφανίσουν αυτομάτως αύξηση. Ζήτω.
Αφαιρώντας λοιπόν τα 292 εκατ. ευρώ των λαχείων και ΣΚΡΑΤΣ, τα ετήσια έσοδα του ΟΠΑΠ πέφτουν στα 3,97 δις ευρώ. Περιμένετε, έχουμε συνέχεια.
Πάμε στο Πάμε Στοίχημα.
Πριν εστιάσουμε στις πωλήσεις/τζίρο του Πάμε Στοίχημα, ρίξτε μια ματιά στην τελευταία στήλη. Δείχνει την ετήσια ποσοστιαία μεταβολή των πωλήσεων. Αν δηλαδή οι παίκτες έπαιξαν περισσότερα ή λιγότερα σε κάθε παιχνίδι. Με παρένθεση αποτυπώνεται η μείωση των πωλήσεων.
ΠΡΟΠΟ, ΠΡΟΠΟΓΚΟΛ, Monitor Games, Go Lucky, ΛΟΤΤΟ, Super 3, PROTO και Extra 5 εμφανίζουν όλα πτώση για το 2014, έναντι του 2013. Ακόμα και το πιο κερδοφόρο για τον ΟΠΑΠ παιχνίδι, το ΚΙΝΟ, εμφάνισε πτώση πωλήσεων – σύμφωνοι, μικρή, αλλά δεν παύει να εμφανίζει μείωση. Έφτασε άραγε στο peak της δημοτικότητάς του;
Δύο παιχνίδια από όλη την γκάμα παιχνιδιών του ΟΠΑΠ εμφανίζουν άνοδο. Το Πάμε Στοίχημα και το Τζόκερ. Η αύξηση των πωλήσεων του τελευταίου οφείλεται προφανώς στα αλλεπάλληλα τζακ-πότ που σημειώθηκαν προς το τέλος της χρονιάς.
Προσέξτε στον παραπάνω πίνακα την απουσία πωλήσεων από λαχεία το 2013, σύμφωνα με όσα είπαμε παραπάνω.
Οι πωλήσεις και η «άνοδος» του Πάμε Στοίχημα
265 εκατ. ευρώ περισσότερα παίχτηκαν στο Πάμε Στοίχημα το 2014 σε σχέση με το 2013. Άνοδος πωλήσεων κατά 21%. Εντυπωσιακό.
Να δεις όμως, τι είχαμε το 2014; Α ναι, Μουντιάλ. Παγκόσμιο Κύπελλο ποδοσφαίρου. Μήπως τότε αυξήθηκε ο τζίρος, όπως αναμενόταν;
Για να δούμε το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο (που περιλαμβάνουν τον Ιούνιο και Ιούλιο 2014) πώς κινήθηκαν οι πωλήσεις του Πάμε Στοίχημα.
Ήδη λοιπόν μέχρι τον Οκτώβριο, το Πάμε Στοίχημα εμφάνιζε εντυπωσιακά αυξημένες πωλήσεις έναντι του 2013. Μόνο το β’ και γ’ τρίμηνο οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 149 εκατ. ευρώ! Ελλείψει επίσημης πληροφόρησης και υποθέτοντας ότι οφείλονται σε στοιχήματα που προσέλκυσε το Παγκόσμιο Κύπελλο, ας αφαιρέσουμε το ποσό αυτό από τον ετήσιο τζίρο του ΟΠΑΠ.
Είχαμε μείνει στα 3,97 δις μετά τα Ελληνικά Λαχεία. Τώρα, πάμε στα 3,82 δις. Συγκρίνοντάς το με τα 3,71 δις του 2013, η αύξηση πωλήσεων το 2014 για τον ΟΠΑΠ ανέρχεται στο 3%, εξαιρουμένων των Ελληνικών Λαχείων και των στοιχημάτων στο Μουντιάλ.
Θα κάνω μια πρόβλεψη ότι οι πωλήσεις του ΟΠΑΠ για το 2015 θα είναι εφάμιλλες με του 2013, εξαιρουμένων των Ελληνικών Λαχείων και – πιθανόν – των VLT. Θα μου πείτε, γιατί, δεν είναι προϊόντα του ΟΠΑΠ εκείνα; Είναι, αλλά δε συνηθίζω να συγκρίνω πορτοκάλια με μπανάνες. Αφήστε που δεν πανηγυρίζω όταν τα έσοδά μου αυξάνονται εξαιτίας προβλεπόμενων, εξωγενών παραγόντων. Για να μη μιλήσω για επίγεια μονοπώλια και χαθεί η… μπάλα!
http://www.stoiximaonline.com/
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου